Adam Verstraete, van brouwerij Verstraete huist aan De Grote Dijk in Diksmuide. Dit is een klein straatje vol met grootse authentieke gebouwen.

Adam is afkomstig van Roeselare, maar woont nu in Diksmuide. Hij brouwt al zeventien jaar, maar het is pas sinds drie jaar dat hij met zijn eigen merk “Papegaei” op de markt kwam.

Het brouwverhaal

Waarom ben je eigenlijk met brouwen begonnen? Via vrienden en kennissen die brouwden ben ik erin gerold, het leek me wel een boeiende bezigheid. Door één van die vrienden ben ik dan bij brouwerij DECA, een artisanale brouwerij in Woesten, terechtgekomen. Daar is het voor mij allemaal begonnen.

Had je dan meteen al het idee voor een eigen merk? Neen, ik ben toen eerst begonnen met een systeem van huisbieren. Ik had dus een aantal bieren die ik brouwde en verdeelde naar verschillende cafés met verschillende etiketten. Maar ik heb altijd wel een nieuw merk op de markt willen brengen.

Hoe verliep dat proces? In het begin is het vooral proberen, want ik heb het brouwen al doende geleerd. Ik ben in dat opzicht een autodidact en kon de hulp die ik in Woesten bij Brouwerij DECA kreeg dus goed gebruiken.

Toen je bier uiteindelijk klaar was, koos je voor de naam Papegaei. Waarom eigenlijk? Toen ik aan mijn bier bezig was, kochten we ook dit huis langs de Grote Dijk. Na verloop van tijd zagen we dan ook prenten en schilderijen hangen van de oude gevel met daarop ‘Café De Papegaei’. Het is leuk om die historie te hebben, maar uiteindelijk is het niet het belangrijkste. De smaak, de geur en hoe het eruitziet primeren nog altijd.

Welk soort bier is Papegaei? Het is een ambachtelijk gebrouwen blond bier van 8 procent. Het is ongefilterd, wat het toch authentiek maakt. Ik werk met verse hoppebellen en dat zorgt voor één van zijn voornaamste kenmerken, want daardoor verlies je niets van het aroma van de hop.

En hoe loopt de verkoop? Ik brouw nu al drie jaar en Papegaei wordt ondertussen in 150 cafés geschonken, zowel in West-Vlaanderen als in Brussel. Dat is niet zo heel veel, maar het brouwen is ook niet mijn enige bezigheid. Ik hou me ook vaak bezig met decoratie- en renovatiewerk. De laatste maanden hebben we een café omgevormd tot restaurant, waardoor het bier brouwen even een bijzaak werd.

papegaei.be

Bron: Westhoek Inspireert

Beschikbaar in losse flesjes van 33cl of van 75cl of per bak van 24 flesjes van 33cl of 12 flesjes van 75cl.