OVER ONS

Wij zijn Nicolas Christiaens & Katrien Sampers. Samen met een team medewerkers baten we onze zaak uit. 

Naast onze drankenhandel waar onder meer huisgebrouwen bieren worden verkocht per fles/per bak, baten we tevens een (bezoek)brouwerij uit met degustatieruimte. 

Bier brouwen. Reeds 5 generaties lang onze passie

5 GENERATIES GEORGES CHRISTIAENS

De familie Christiaens is een brouwersfamilie met een lange geschiedenis waarbij het brouwen in de genen zit.  De eerste generaties runden een brouwerij in Aalbeke, deelgemeente van Kortrijk. 

Elke eerste geboren zoon binnen de brouwersfamilie Christiaens kreeg de naam ‘Georges’. 

Een nazaat van de derde generatie Christiaens, kocht in 1980 brouwerij DECA van de familie Decaestecker.    

Georges, de vierde generatie binnen de brouwersfamilie, was in december 2013 betrokken in de zware kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke.  Enkele dagen na het ongeval overleed hij.  Als eerbetoon werd door zijn zoon in 2014 het bier ‘Georges IV’ op de markt gebracht. 

Eind 2013 nam Georges Nicolas Christiaens, kortweg Nicolas, de leiding van de zaak over van zijn vader. Nicolas Christiaens is ondertussen de vijfde generatie binnen de brouwersfamilie. In 2020 stapte zijn echtgenote Katrien Sampers mee in de zaak.

Katrien Sampers & Nicolas Christiaens

Een beetje geschiedenis

TWEE BROUWKETELS

Wanneer je de grote poort van brouwerij Deca binnenstapt vallen twee brouwketels op.  In het voorjaar 2022 werd geïnvesteerd in een nieuwe brouwketel.  Dit ter vervanging van de rode brouwketel die iets meer dan honderd jaar oud is.  De rode brouwketel wordt bij gelegenheid nog gebruikt.      

Familie vanneste

Deze brouwerij waarvan de oorsprong teruggaat tot het einde van de 18e eeuw, werd uitgebaat door de familie Synaeve tot in 1881, toen ze door huwelijk overging in handen van Florimond Vanneste. 

Deze brouwerij lag voor de kerk in het dorp Woesten en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield. In 1920 werd gestart met de heropbouw van de brouwerij langs de Elverdingestraat, op de huidige locatie.

Familie Decaestecker

Omwille van het ontbreken van opvolging werd de brouwerij door de familie Vanneste in 1926 overgelaten aan de familie Decaestecker. Onder leiding van Jozef Decaestecker ging de uitbating verder tot rond 1965. Daarna werd de brouwerij gerund door zijn zonen Maurice, Paul en Antoine. De brouwerij kreeg de naam DECA, verwijzend naar de eerste vier letters van de achternaam van de toenmalige eigenaars. Met enkele personeelsleden brouwden zij vele jaren bieren en frisdranken.

Familie christiaens

Pas in 1980 komt de familie Christiaens in het verhaal, maar eerst trekken we naar Afrika. Georges, de vierde generatie binnen de brouwersfamilie, bouwde in Afrika brouwerijen. Van de eerste steen tot het eerste flesje bier. Telkens projecten van enkele jaren. Brouwerij Deca werd gekocht om aan zijn potentiële Afrikaanse klanten te tonen wat een kleinschalige brouwerij is. Het combineren van een job in Afrika en België was niet ideaal. De brouwerij werd verhuurd vanaf 1985. De huurder ging al snel failliet waarna leegstand volgde.
In 1991 besloot Georges, de vierde generatie binnen de brouwersfamilie, zijn brouwersgenen te volgen en brouwerij Deca zelf herop te starten. Na zijn legerdienst en studies brouwerijtechnieken kwam ook zijn zoon Nicolas in de zaak.

Vader & zoon

Vader en zoon werkten al die jaren nauw samen. In december 2013 kwam abrupt een einde aan deze samenwerking. Georges, de vierde generatie binnen de brouwersfamilie, was in december 2013 betrokken in de zware kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke. Enkele dagen na het ongeval overleed hij. Als eerbetoon werd in 2014, door zijn zoon Nicolas, het bier ‘Georges IV’ op de markt gebracht.

Georges Christiaens & Nicolas Christiaens

6e generatie

Op 23.04.2021 werd de zesde generatie binnen de brouwersfamilie geboren.  We werden de trotse ouders van een ééneiige tweeling: Georges Arthur en Marius.  De eerstgeboren zoon kreeg als eerste naam Georges.  Op die manier zetten we de familietraditie verder. 

Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.